Naše další projekty:

Zpět na stránku Články Články

Co se děje s vytříděnými nápojovými kartony? článek

Nápojový karton patří díky materiálům, ze kterých je vyroben, k nejekologičtějším obalům. Podle studie životního cyklu nápojových obalů provedené v ČR mají nápojové kartony nejmenší dopad na životní prostředí, druhé v pořadí bylo vratné sklo, poté PET láhve, hliníkové plechovky a nejhorší dopad na životní prostředí mělo nevratné sklo. A co víc, při správné postupu recyklace lze materiály, ze kterých je nápojový karton vyroben, 100% recyklovat.

Předpokladem recyklace je však jeho sběr – odkládání do speciálních kontejnerů nebo do kontejnerů na papír či plasty. Než je ale vyhodíte, tak je pořádně vyprázdněte, aby v nich nezůstaly zbytky tekutin a také je sešlápněte nebo na plocho rozložte. To kvůli úspoře místa v kontejneru. A nezapomeňte, že nápojové kartony se sbírají do pytlů, samostatných nádob a hlavně do kontejnerů určených na papír nebo plasty. Sběrné nádoby bývají označeny oranžovou nálepkou.

Nápojové kartony se v jednotlivých obcích sbírají do samostatných nádob, nebo do pytlů, ale lze je odkládat také do kontejnerů určených na papír nebo plasty.

Víte, co se děje s použitými nápojovými kartony?
Z kontejneru putují nápojové kartony prostřednictvím svozové firmy k dalšímu zpracování. Pokud nápojové kartony skončily v kontejneru na papír či plasty, jsou nejprve vytříděny. Pak se lisují do balíků a odvážejí se k dalšímu zpracování.

A proč nápojové kartony třídit a recyklovat?

  • Použité nápojové kartony se pak neskončí na skládkách

  • opětovné využití surovin snižuje potřebu nových zdrojů a je obecně energeticky méně náročné než jejich těžba

  • tříděním a recyklací dáváme použitým obalům nový život

V České republice se v roce 2017 zrecyklovalo 25 % nápojových kartonů, což je přes 4000 tun obalů.

 

Jak se dají nápojové kartony recyklovat
Základním postupem je rozvláknění (stejné jako u sběrového papíru). Díky tomu jsou původní celulózová vlákna opět rozvolněna a snadno se oddělí od plastu a hliníku.

Celý postup probíhá ve vířivém rozvlákňovači, který je naplněn celými kartonovými obaly a vodou. Rozvlákňování trvá 15–30 minut, během této doby vlákna nabobtnají a rozvolní se, pomocí speciálního síta se oddělí od ostatních materiálů a vytvoří vodnou suspenzi – vlákninu. Z vlákniny se pak znovu vyrábějí papír a lepenka. Vířivým rozvlákněním se získá z nápojových kartonů 70–90 % celulózových vláken. Výhodou je, že pro rozvlákňování není nutné používat pomocné chemikálie ani teplou vodu.

Zbytky zbývajících vrstev nápojových kartonů, jako jsou hliníková fólie a polyetylen, se zpracovávají různými způsoby jako je například pyrolýza, která spočívá v řízeném ohřevu na teplotu potřebnou na zplynování polyetylenu, přičemž hliník zůstává neporušený a čistý. Zplynovaný polyetylen má vysokou výhřevnost, je výborným palivem, používá se pro výrobu energie či syntetického oleje. Hliník získaný při recyklaci se stlačuje do briket a používá se jako surovina na výrobu různých hliníkových výrobků.

Podívejte se na krátké video - pro starší děti s komentářem v angličtině (mladší děti pochopí celý proces z obrázků).

 

Nejnovější inovace: Papír jen z nápojových kartonů
V současné době se použité nápojové kartony využívají dokonce jako jedna jediná surovina pro výrobu nových papírových výrobků. Takže se ve výrobě vůbec nepoužívá starý papír ani „nová“ celulóza ze dřeva pokácených stromů. Využívají se pouze použité nápojové kartony.

Tuto nejmodernější výrobní technologii používá firma Lucart group a vyrábí tak první ekologický papír vyrobený pouze z nápojových kartonů. Celulózová vlákna z nápojových kartonů jsou totiž s čistou celulózou srovnatelná, a tak poskytují konečným výrobkům dostatečnou sílu, odolnost a savost, kterou v žádném jiném výrobku z recyklovaného papíru nenajdete.

Samozřejmostí je zpracování i dalších materiálů, které nápojové kartony obsahují, jako je hliník a plastové fólie. I tyto materiály mohou být recyklovány, ovšem v jiných výrobních procesech.

První papír, který je vyroben jen z použitých nápojových kartonů nese označení Eco Natural Lucart a jedná se o novou generaci ekologického papíru. Z tohoto papíru se vyrábějí ubrousky, ručníky, toaletní papír…

Eco Natural Lucart je certifikovaná značka výrobků, u kterých se během jeho celého životního cyklu respektují kritéria pro ochranu životního prostředí uplatňována všemi státy EU.


Další možnosti využití nápojových kartonů – stavební desky
Nápojové kartony lze využít i jinak – zpracovávají se na desky podobné dřevotřísce. Podstatou technologie je rozdrcení kartonových obalů bez nutnosti separace jednotlivých vrstev a jejich následné tepelné lisování na izolační a stavební desky dobře využitelné ve stavebnictví. Z takových desek se dnes dokonce montují celé domy. U nás se touto metodou zabývá například společnost Flexibau.


Pro zajímavost:

  • 2 nápojové kartony o objemu 1 litr se dají zpracovat na 1 m2 papírových kuchyňských utěrek.

  • Poprvé se nápojový karton začal v používat v roce 1952 ve Švédsku.

  • Společnost Tetra Pak používá na výrobu nápojových kartonů dřevo ze zodpovědně obhospodařovaných lesů. Švédsko je země plná tohoto bohatství, ale díky odpovědnému přístupu ročně vyroste více dřevní hmoty než se vytěží.

  • Nápojové kartony vyrobené ze dřeva pocházejícího ze zodpovědně obhospodařovaných lesů jsou označeny certifikací FSC®. Výběrem výrobků v takto označených obalech máte záruku, že pomáháte chránit lesy.
    O to se stará nezisková organizace Forest Stewardship Council® (FSC®), která pomáhá chránit mizející, ohrožené a devastované lesy a ty zodpovědně obhospodařované nezávisle certifikuje.

  • Od roku 2007 Tetra Pak vyrobil vice jak 200 miliard obalů označených logem FSC®.

 


Zdroje a užitečné odkazy:

www.jaktridit.cz

www.tetrapak.com

www.napojovy-karton.sk

www.arnika.org

www.vskp.vsb.cz

<= =>
DOSTANE ŠKOLA NĚJAKOU ODMĚNU ZA PRÁCI, popř. poskytnete škole nějaké jiné bonusy?DOSTANE ŠKOLA NĚJAKOU ODMĚNU ZA PRÁCI, popř. poskytnete škole nějaké jiné bonusy?

...
MAJÍ NÁROK NA DOTOVANÉ VÝROBKY ŽÁCI STŘEDNÍCH ŠKOL A VÍCELETÝCH GYMNÁZIÍ?MAJÍ NÁROK NA DOTOVANÉ VÝROBKY ŽÁCI STŘEDNÍCH ŠKOL A VÍCELETÝCH GYMNÁZIÍ?

...
VápníkVápník

Vápník je důležitou minerální látkou, která je nezbytná zejména pro zdravý vývoj zubů a kostí...
Projet Základní školy LOVOSICEProjet Základní školy LOVOSICE

V článku je popis projektu Základní školy Lovosice v soutěži Mléko a my 2018...
Projekt Základní školy ŠebetovProjekt Základní školy Šebetov

V článku plném koláží z fotek představujeme projekt Základní školy ŠEBETOV v soutěži Mléko a my 2018...
Projet Základní školy JOSEFA GOČÁRA, Hradec KrálovéProjet Základní školy JOSEFA GOČÁRA, Hradec Králové

V tomto článku je základní představení projektu Základní školy JOSEFA GOČÁRA v soutěži Mléko a my 2018...
Projekt Základní školy KAŇKA o.p.s.Projekt Základní školy KAŇKA o.p.s.

V tomto článku je popis a fotodokumentace projektu Základní školy KAŇKA o.p.s.ze soutěže Mléko a my 2018...
Projekt AKADEMIA, Základní škola BRNOProjekt AKADEMIA, Základní škola BRNO

Projekt na téma Recyklace obalů mléčných výrobků a recyklohrátky nám zaslala AKADEMIA, Základní škola BRNO v soutěži Mléko a...
Projekt Základní školy MraveništěProjekt Základní školy Mraveniště

Prezentace projektu Základní školy Mraveniště v rámci akce Mléko a my 2018...
Projekt Základní školy OSKAVAProjekt Základní školy OSKAVA

V přiloženém článku je náhled práce a video ukázka ze Základní školy OSKAVA v rámci soutěže Mléko a my 2018...
Projekt Základní školy při zdravotnickém zařízení OPAVAProjekt Základní školy při zdravotnickém zařízení OPAVA

V tomto článku je ukázka z projektového týdne ZŠ při zdravotnickém zařízení OPAVA v soutěži Mléko a my 2018...
Projekt Základní školy HvožďanyProjekt Základní školy Hvožďany

Ukázka z projektového týdne pod názvem Týden s Lakteou od Základní školy Hvožďany v soutěži Mléko a my 2018...
Projekt Základní školy Hany Benešové BORYProjekt Základní školy Hany Benešové BORY

V tomto článku představujeme projekt Základní školy Hany Benešové BORY v soutěži Mléko a my 2018...
Výherci v soutěži Mléko a my 2018Výherci v soutěži Mléko a my 2018

V tomto článku najdete přehled výherců v soutěži Mléko a my 2018...
Mléko a já - pracovní tabulka - vysvětlivkyMléko a já - pracovní tabulka - vysvětlivky

Doporučení jak vyplňovat pracovní tabulku Mléko a já. Její vyhodnocení a další pokyny...
Mají nápoje z ořechů a obilovin stejný obsah živin jako mléko?Mají nápoje z ořechů a obilovin stejný obsah živin jako mléko?

...
Porovnání mléka a nápojů z obilovin a ořechůPorovnání mléka a nápojů z obilovin a ořechů

...
Pravidla soutěže Mléko a my 2018Pravidla soutěže Mléko a my 2018

Propagační akce Mléko a my 2018 (dále jen akce) probíhá na území České republiky od 17. 9. 2017 0:00 do 11. 11. 2018 23:59...
Madeta BOHUŠOVICKÁ MLÉKÁRNA Tetra Pak Hortim EKOFRUKT SLANÝ
LINEA NIVNICE LINEA NIVNICE - HELLO BI ZONES Potravinářská komora ČR Česká technologická platforma pro potraviny