Mléko článek
Mléko je základní potravina, dokonalý a přitom nejpřirozenější nápoj, který je nezbytnou součástí výživy.
Co mléko obsahuje?
Mléko obsahuje základní složky naší výživy: plnohodnotné živočišné bílkoviny, lehce stravitelný tuk, sacharidy (mléčný cukr – laktózu), vápník, minerální látky (fosfor, hořčík, draslík) a důležité vitaminy.
Díky svému složení je mléko důležité pro zdraví člověka v jakémkoli věku, ale děti potřebují mléko pro svůj zdravý růst a denně by měly zkonzumovat 3 mléčné porce.
Jedna porce mléka nebo mléčných výrobků to je: 250 ml mléka, koktejlu, kakaa, bílé kávy, 200 ml jogurtového mléka nebo kefíru, 150 g jogurtu nebo mléčné rýže, 100 g tvarohu, 80 g smetanového krému, 30 g taveného sýra a 50 g žervé nebo tvrdého sýra.
Co se z mléka vyrábí?
Mléko se konzumuje samostatně jako chutný a zdravý nápoj, ale používá se také jako přísada do mnoha jiných nápojů a pokrmů (pudinky, pečiva, polévky, omáčky, zmrzliny atd.). Z mléka se vyrábějí různé mléčné výrobky – např. ochucená mléka, kysané nápoje (podmáslí, kefír, zákys, acidofilní mléko), jogurty, tvaroh, smetana, máslo, sýry a jiné.
Aby bylo mléko nezávadné a zbavené všech mikroorganizmů a mikrobiálních zárodků ošetřuje se v mlékárnách pasterizací nebo technologií UHT.
Mléko také lze koupit přímo od farmářů nebo v tzv. mlékomatech, které se nacházejí v různých městech po celé republice. Důležité je ověřit, zda je mléko pasterizované, pokud není, je nutné mléko před konzumací převařit.
Doporučujeme ke stažení komplexní materiál ve formátu pdf na téma Mléko a mléčné výrobky, který zpracoval náš partner - Česká technologická platforma pro potraviny.