Naše další projekty:

Zpět na stránku Mléko a výživa Mléko a výživa

Potřeba a zdroje vápníku článek

Denní doporučené množství vápníku:

děti do jednoho roku - 400 mg

děti od 1 do 10 let  - 600 - 900 mg

dospívající až 1 200 mg

těhotné a kojící maminky až cca 1 000-1 400 mg vápníku denně

Zdroje vápníku:

mléko a mléčné výrobky, ryby (sardinky, losos), vejce (žloutek), zelenina - kapusta, brokolice, pórek, špenát, mák, pšeničné otruby, oříšky - mandle, arašídy, pistácie, slunečnicová semena, luštěniny, neloupaná rýže, tofu a také ovoce -citrony, sušené fíky, rozinky

Potravina/  (100 g)

Energie (kJ)

Bílkoviny (g)

Sacharidy (g)

  Tuky (g)

Vápník (mg)

Fosfor (mg)

Polotučné mléko

205

3,5

4,8

1,6

118

91

Polotučný tvaroh

485

12,5

3,4

5,1

120

165

Vaječný žloutek

1576

16,1

0,3

31,9

140

590

Žervé

794

12

1,8

15

316

400

Sardinky v oleji

995

24

0

14

330

430

Tofu

305

8,1

0,7

4,2

510

95

Tavený sýr 30%

920

14,8

8

13,6

600

1100

Eidam 30%

1112

26,4

0

16,2

800

570

Pórek

100

2,2

3,2

0,3

87

46

Mandle

974

7

3,4

20,2

94

168

Fazole

1112

22,1

44,1

1,4

100

410

Brokolice

109

3,3

2,8

0,2

105

82

Špenát

63

2,5

0,6

0,3

126

55

Sojové boby

1547

35,9

15,8

18,6

240

660

Mák

2086

20,2

4,2

42,2

1460

850

<= =>
Madeta BOHUŠOVICKÁ MLÉKÁRNA Tetra Pak Hortim EKOFRUKT SLANÝ
LINEA NIVNICE - HELLO MASPEX Potravinářská komora ČR Česká technologická platforma pro potraviny EMCO