Potřeba a zdroje vápníku článek
Denní doporučené množství vápníku:
děti do jednoho roku - 400 mg
děti od 1 do 10 let - 600 - 900 mg
dospívající až 1 200 mg
těhotné a kojící maminky až cca 1 000-1 400 mg vápníku denně
Zdroje vápníku:
mléko a mléčné výrobky, ryby (sardinky, losos), vejce (žloutek), zelenina - kapusta, brokolice, pórek, špenát, mák, pšeničné otruby, oříšky - mandle, arašídy, pistácie, slunečnicová semena, luštěniny, neloupaná rýže, tofu a také ovoce -citrony, sušené fíky, rozinky
Potravina/ (100 g) |
Energie (kJ) |
Bílkoviny (g) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Vápník (mg) |
Fosfor (mg) |
Polotučné mléko |
205 |
3,5 |
4,8 |
1,6 |
118 |
91 |
Polotučný tvaroh |
485 |
12,5 |
3,4 |
5,1 |
120 |
165 |
Vaječný žloutek |
1576 |
16,1 |
0,3 |
31,9 |
140 |
590 |
Žervé |
794 |
12 |
1,8 |
15 |
316 |
400 |
Sardinky v oleji |
995 |
24 |
0 |
14 |
330 |
430 |
Tofu |
305 |
8,1 |
0,7 |
4,2 |
510 |
95 |
Tavený sýr 30% |
920 |
14,8 |
8 |
13,6 |
600 |
1100 |
Eidam 30% |
1112 |
26,4 |
0 |
16,2 |
800 |
570 |
Pórek |
100 |
2,2 |
3,2 |
0,3 |
87 |
46 |
Mandle |
974 |
7 |
3,4 |
20,2 |
94 |
168 |
Fazole |
1112 |
22,1 |
44,1 |
1,4 |
100 |
410 |
Brokolice |
109 |
3,3 |
2,8 |
0,2 |
105 |
82 |
Špenát |
63 |
2,5 |
0,6 |
0,3 |
126 |
55 |
Sojové boby |
1547 |
35,9 |
15,8 |
18,6 |
240 |
660 |
Mák |
2086 |
20,2 |
4,2 |
42,2 |
1460 |
850 |