Mléko a výživa
Kasein článekHlavní bílkovina (odborně protein) obsažená v kravském mléce. Je velice významný při srážení mléka na výrobu sýrů, tvarohu a jogurtů. |
Sušené mléko článekJedná se o bílý prášek vyrobený z kvalitního pasterizovaného mléka. Po rozmíchání s vodou se používá místo mléka. |
Syrovátka článekJe tekutina, která vzniká po sražení mléka, je to vedlejší produkt při výrobě sýrů. |
UHT článekUHT – Ultra Heat Treatment – znamená česky "vysokoteplotní" úprava. Jedná se o metodu tepelného ošetření mléka při vysoké teplotě, která ničí všechny přítomné mikroorganizmy. |
Tabulky MOJE JÍDLO článekVyužijte naše pracovní materiály - tabulky Moje jídlo pro kontrolu správné skladby jídelníčku dětí. |
Školní mléko = prevence osteoporózy článekLékaři už řadu let upozorňují na nedostatek vápníku ve výživě dětí a mládeže, který v pozdějším věku působí vážné zdravotní problémy, zejména s osteoporózou. Jako v mnoha vyspělých zemích světa |